[...] w przypadku zaleceń dotyczących spożycia białek. Mniejszy apetyt na diecie roślinnej Wiele osób, które stosują dietę wegetariańską, wspomina o tym, że odczuwają zmniejszony poziom głodu i mniejszy apetyt. U podstaw tego zjawiska może leżeć wiele przyczyn, jednak najczęściej dziać się tak może z powodu tego, że wegetarianin (a zwłaszcza weganin) [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje [...]
[...] 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, które będą wpływały na znaczne pogorszenie np. poziomu cholesterolu, jak i wpływały również na poziom lipoproteiny LDL i HDL, skutecznie pogarszając ich stosunek. Co więcej, wraz z węglowodanami podniosą ilość [...]
Hasła motywacyjne — kto z nas ich nie zna? Motywują i inspirują wielu z nas do intensywniejszego działania i nieodpuszczania w kryzysowych momentach. Czasami stają się nawet mantrami, które powtarzamy w głowach, aby kontynuować trudny trening. Niektóre hasła można określić mianem dobrych, podczas gdy inne są wręcz błędne i szkodliwe! Podsumowanie [...]
Wielu z nas, najczęściej skuszonych wspaniałymi sylwetkami celebrytów, którzy polecają diety ketogeniczne, stosowało, stosuje lub będzie stosowało dietę ketogeniczną. Dowiedzmy się zatem więcej, poznajmy korzyści i ograniczenia. Okazało się, że osoby w grupie CKD nie zwiększyły znacząco swojej siły w trzech bojach (wyciskaniu na ławce, wyciskaniu [...]
Siłownia najczęściej kojarzy się z młodym i wysportowanym ciałem. Jednak nie tylko takie osoby odwiedzają “świątynię wysiłku”. Co więcej, zarówno w rozmowach z pacjentami, jak i obserwując w przerwach między seriami swoje otoczenie na siłowni, zauważam coraz większą ilość osób w kwiecie wieku. Wybierając ten najlepszy, warto sprawdzić, czy [...]
[...] herbaty albo grzanego wina mają także wiele właściwości leczniczych. Charakterystyczny zapach zawdzięczają zawartości eugenolu, który jest antyoksydantem. Pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu. Goździki są też bogatym źródłem manganu. Jedna łyżeczka zmielonej przyprawy zawiera 55% dziennej wartości manganu, niezbędnego do utrzymania [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej to trudny czas. Wymaga od nas silnej woli, rygorystycznego przestrzegania zaleceń dietetyka, zwiększonego wydatkowania energii, w postaci wykonywania dodatkowej aktywności ruchowej - i to mimo zniechęcenia, i zmęczenia wynikających z niedostatków energetycznych. Problemy z przyswajaniem mikroelementów W związku [...]
Dbając o swoje zdrowie oraz samopoczucie najczęściej sięgamy po sprawdzone suplementy. Jednym z nich jest kurkuma, znana nam przyprawa, która jest szczególnie mile widziana w kuchni azjatyckiej. Warto nadmienić, iż już od dawna wiadomo, że poza tym, że nadaje naszym potrawom różnych walorów smakowych, ma wiele ciekawych właściwości, które [...]
[...] sylwetki i zdrowia, a czasem po to, aby być lepszym w ulubionej dyscyplinie sportowej. Tłuszcze - dla zdrowia i energii Po zaspokojeniu potrzeb związanych z właściwym poziomem spożycia węglowodanów i ew. korekcją ilości zjadanych białek resztę energii piłkarze będą czerpać z tłuszczów. Postuluje się, aby było ich w diecie między 25 a 35% [...]
Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
[...] ujemnego bilansu energetycznego, pozwalając na zachowanie ich pełnej funkcji, co z kolei przekłada się na zwiększoną konsumpcję energii. Co ważne, białko skutecznie podnosi poziom TEF, czyli działa na podniesienie temperatury naszego ciała, dając efekt termiczny. Ilość białka, jaką powinniśmy zastosować, to około 1,8g na 1kg masy ciała, jako [...]
[...] ilości kalorii, niż wskazuje dzienne zapotrzebowanie. Jednakże wbrew pozorom, cheat meal wcale nie jest taki zły. Trzymając przez cały tydzień bilans kaloryczny na poziomie 2400 kcal, jest on równy około 17 tysięcy kcal w skali tygodnia, robiąc cheat day, zamiast cheat meala możemy doprowadzić do tego, że bilans ten wyniesie nawet 20 [...]
[...] spożywanie go mniej niż ok. 2-3g dziennie nie każdemu przyniesie korzyści. Niektóre badania sugerują, że ograniczenie sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla nas zmniejszać ciśnienie we krwi. Spożycie soli jest zatem indywidualną potrzebą – dla jednych osób wskazane [...]
Sporo osób zaczynających diety szczególnie te redukcyjne myśli tylko o tym, jak często i czy w ogóle może cheat'ować. Cheat meal jest istotnym aspektem diety, który o ile jest dobrze wkomponowany w zbilansowaną dietę, pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Warto nadmienić, iż nie należy się stresować wzrostem wagi dzień po oszukanym [...]
[...] znacznie wskaźniki ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i podnieść poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Podsumowanie Włączenie białka serwatkowego do diety niesie za sobą wiele [...]
[...] się również jednodniowe refeedy w każdym tygodniu redukcji. Zabieg taki ma pozytywny wpływ i może sprzyjać redukcji, niemniej jednak nie będzie miał on większego wpływu na poziom leptyny. Podsumowując Refeed to okresowe zwiększenie podaży kalorii do zerowego zapotrzebowania. Warto stosować go, gdy redukcja trwa długo, zaczyna być męcząca, a [...]
Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]
[...] przez dietetyków, jak i kuby fitness. Wykorzystując przepływ prądu przez elektrody, na których stoimy, jak i łapiemy rękami, jesteśmy w stanie orientacyjnie określić poziom otłuszczenia, ilość tkanki mięśniowej, masę kości, ilość wody w organizmie. Pomiar fałdomierzem Wykorzystanie pomiaru fałdomierzem ma na celu określenie procentowej [...]
[...] W dni nietreningowe, gdy nasze mięśnie nie potrzebują cukru, należy jednak pamiętać o tym, by podaż węglowodanów była taka, jak podczas okresu przygotowawczego tj. na poziomie 30-50g węglowodanów. Ten system żywienia daje naprawdę dużo satysfakcji. Nie tylko ze względu na to, że możemy sobie pozwolić na posiłki, które nie miałyby miejsca w [...]